Wat is PCM, PPM, FM, PWM, DS, TX en RX?

Hier kan je modelbouwinfo, tips en tricks downloaden, uploaden of lezen.
Forumregels
Plaats hier alleen tips & tricks m.b.t. modelbouw. Zet in het onderwerp duidelijk een omschrijving.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Michael
Beheerder
Berichten: 645
Lid geworden op: 24 sep 2007 20:20
Echte naam: Michael Claassen
Locatie: Zwaag
Contacteer:

Wat is PCM, PPM, FM, PWM, DS, TX en RX?

Bericht door Michael »

- PCM: Puls Code Modulation
- PPM: Pulse Position Modulation
- FM: Frequency Modulation
- PWM: Puls Width Modulation
- DS: Doppel Superhet
- TX: Transmitting Crystal = Zender kristal
- RX: Receiving Crystal = Ontvanger kristal

PCM
Bij PCM wordt aan ieder kanaal van de ontvanger een getal (code) toegewezen. De getallencode wordt in bits achter elkaar door de zender naar de ontvanger uitgezonden. Het PCM-signaal bevat bovendien nog een extra controlesignaal (zgn. controle-bits), die er voor dienen om de microprocessor in de ontvanger het binnenkomend signaal op juistheid te laten controleren en alleen logische commando’s aan de servo’s door te geven via het betreffende kanaal van de ontvanger.

Het voordeel van PCM: PCM-systemen hebben door die code en controle-bits een grotere mate van veiligheid van signaaloverdracht dan andere systemen.

Het nadeel aan PCM: Het nadeel schuilt in het voordeel: bij onjuiste signalen, dat is dus bij een storing van het zender- c.q. het ontvangersignaal, blijft de servo in de laatst ontvangen positie staan = HOLD-MODUS.

Deze situatie duurt net zo lang totdat er weer een nieuw/ander juist signaal binnenkomt. Dat levert een potentieel gevaar op: want wordt op zo’n moment met het model volgas vooruit gevaren of gereden, dan blijft het model volgas doorgaan en kan gedurende de storing het model niet meer worden bestuurd! Dit gevaar kan deels worden opgeheven door de failsafe-modus, Maar.......... failsafe is niet een middel of methode, die alle gevaarlijke situaties kan "beveiligen". Zelfs met failsafe-programmering kan er altijd nog een uiterst gevaarlijke situatie ontstaan. Het hangt er maar net vanaf op welk moment de storing ontstaat, hoe lang de storing duurt, wat is geprogrammeerd met betrekking tot de failsafe en hoe op dat moment de situatie van het model is.

PPM
In de modelbouw wordt PPM ook wel FM genoemd. Dit zendsignaal bestaat uit smalle achter elkaar uitgezonden pulsen (zgn. bloksignaal). Die pulsen hebben een bepaalde afstand ten opzichte van elkaar = een bepaalde positie t.o.v. elkaar. De periode/tijd tussen twee impulsen bedraagt b.v. 0,9-2,1 milliseconde (ms.). Een storing in een PPM-ontvanger is soms te zien in het bibberen van de servo armen of het maken van vreemde, ongewilde figuren van het model.

PWM
Dit is het omzetten van de signalen die bij de ontvanger binnenkomen in een “begrijpelijk” signaal voor de servo’s, d.w.z. de servo draait dan linksom, rechtsom en/of blijft op een bepaalde positie staan. Omdat dit begrip in het kader van een model sporadisch aan de orde komt, laten we het bij een omschrijving van de betekenis.

DS
DS of Doppel Superhet of Dubbel Super of DC of Dual Conversion. Het is een technologie waarbij 2 ontvangers in serie worden geschakeld, waardoor dit type ontvanger een grotere reikwijdte heeft en een beter ontvangst en minder ontvankelijk is voor vreemde impulsen (storingen) van buitenaf. Helemaal storingsvrij is de DS-ontvanger niet. Dat is met de hedendaagse technologie (nog) niet mogelijk, maar in ieder geval is de DS-ontvanger wel aanmerkelijk beter dan een niet-DS-ontvanger. Eventuele storingen op een DS-ontvanger kunnen door middel van programmering een bepaalde van te voren vastgelegde reactie op de servo's geven.
De DS is zowel verkrijgbaar als FM-ontvanger en als PCM-ontvanger.

De zender en PPM en/of PCM
De zender werkt in PCM of PPM modus. Sommige zenders kennen uitsluitend een PPM-modus, sommige zenders zoals de FC28 kennen zowel een PPM-modus als een PCM-modus. Er kan dan via de software van de zender worden omgeschakeld tussen deze twee modi. Deze keuze bepaalt tevens de keuze van de ontvanger, want een PCM-ontvanger reageert niet of niet juist (=storing) op PPM-signalen en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Ook bepaalt deze keuze het type ontvangerkristal: een PCM-kristal of een PPM-kristal.

Het kristal
Het kanaal waarop wordt uitgezonden, dan wel het kanaal waarop wordt ontvangen wordt bepaald door het kristal. In de zender wordt altijd een kristal gebruikt met de aanduiding TX. Het ontvangerkristal wordt aangeduid met RX.

Failsafe bij rijdende of varende modellen: De meest praktische oplossing is om failsafe in te stellen op de gasservo: gasservo terug naar 0-positie. In het genoemde voorbeeld zal het model bij een storing gewoon stoppen met rijden of varen.

Bron: http://www.helifun.info" onclick="window.open(this.href);return false;
:attentie: Ik weet het zeker.... denk ik..!! :rules:
Plaats reactie